dinsdag, juni 20, 2006

RE:



Hallo Allemaal,

We zitten nu in de hoogste stad van de wereld. Potosi,iets kleiner dan Groningen. VAnochtend zijn we vertrokken uit de hoofdstad van Bolivia, Sucre. Dit was de mooiste stad van Bolivia, tot nu toe dan. Een geheel wit centrum, prachtige pleinen, leuke kroegjes en eetcafees.

In m´n vorige mail vertelde ik over La Paz. Hier heb ik een stukje écht Bolivia gezien. Schattige jongens en meisjes waarvan nu al zeker is dat ze geen toekomst hebben. Ik ben bij een kinderopvang geweest voor kinderen van marktkoopvrouwen. Deze hebben geen tijd voor de kids. Deze peuters en kleuters hebben nu een plekje overdag zodat ze kunnen spelen en ze wat aandacht krijgen. Ook zijn we naar een naschoolse opvang voor oudere jongens en meisjes geweest. Hier heb ik ff mee gevoetbald. We hadden een refresco (coca cola) en wat snoep meegenomen, omdat Eva er voor het laatst was. De jongeren stalen gelijk m´n hart. Best wreed dat ze zich schamen voor hun huis als ze Eva zien langskomen... ze wonen in kleine krotjes. Eva vertelde ook over een gezin met 7 jongens en 9 honden.... Met een groepje van 7 van deze jongens zijn we een dagje op stap geweest. Eerst eten bij Polly Copacabana (soort mac donalds, maar dan met kip) en daarna naar de Boliviaanse versie van Nemo (die bij het station van Amsterdam zit). Dit hadden ze zelf uitgekozen. Na afloop weer wat kip met patat en veel cola gehaald en dit bij Eva thuis opgegeten. Ze hadden een leuke dag.

Na 6 dagen La Paz (ja we hebben in een Oranje cafe de wedstrijd gezien, morgen hier weer!!) gingen we met de nachtbus in zo´n 12 uur met de bus naar Sucre. We hadden een hele luxe bus (goed geregeld Eva), dus ook heerlijk geslapen. Voorin zat Anton, een nederlander die we tijdens de oranje wedstrijd ook gespot hadden, en die kwamen we opnieuw in Sucre tegen. We besloten na een leuk gesprek in de kroeg om wat dingen samen te doen. Op de eerste dag hebben we op een paard (1x hoeft niet persé weer... hahaha) door de omgeving rond Sucre gelopen. Daarna gingen we met een gids naar een waterval die via 7 terrassen naar beneden kwam. Natuurlijk daar een duik genomen. Heerlijk frigo (koud). Na een leuke terugtocht door de opgedroogde rivier kwamen we weer bij het resort terug waar we van het paard waren afgestapt. Daar werd een flinke barbeque voor ons opgestart en wij namen een paar cervezzas. Heerlijk na zo´n wandeling van 2,5 uur. Toen we ons buikje vol hadden en we weer naar Sucre terug gebracht werden doken we direct opnieuw de kroeg in. We namen met z´n 5-en over de avond liefst 7 flessen rode wijn, hapjes, bittergarnituurtjes, tappernade etc. etc. en we moesten op sluitingstijd het astronomische bedrag van 32 euro betalen (totaal). Het is erg goedkoop hier haha.

De dag erop hadden we een grote Toyota Landcruiser (oud model) gehuurd waarmee we de bergen in wilden. Stella was helaas ziek, dus die kon niet mee. Na een heel stuk heen en weer rijden, we kennen Sucre nu als onze broekzak, kwamen we op een prachtige route omhoog. Wat was het daar gaaf!! Omdat er een imperial op het dak gemonteerd was, konden we ook daar op zitten tijdens het rijden. Dit gaf een prachtig uitzicht. We reden door een extreem droog gebied, dus we zaten onder het stof. Zeker een hoogtepunt omdat we echt in de middle of nowhere waren (1,5 uur over onverharde weg).

Nu dus Potosi. Ik moet omwille van de hoogte hier weer rustig aan doen. De hoogte bezorgt je hartkloppingen, koppijn en kortademigheid. Rustig aan doen is het enige wat mogelijk is. Morgen bezoeken we hier de Zilvermijnen, die vroeger Potosi, op Parijs na, de rijkste stad ter wereld maakte. Deze zitten wat hoger dan de stad, op 4300-4850 meter. Bovenop kunnen we genieten van het uitzicht. Donderdag gaan we naar Uyuni. Hier starten we, als het goed is, op vrijdag een safari over de Salar. De grootste zoutvlakte van de wereld. Drie dagen met overdag 10-15 graden en ´s nachts min 20....

We hebben hier in Potosi een prima bed (dat was in Sucre wel anders, dus sliepen we allemaal met het matras op de grond). En een warme douche, ook fijn.

Nou, we gaan zo nog ff hier rondkijken, morgen de mijnen ´s ochtends en ´s middags voetbal, dus moet nu ook wel! Bedankt voor alle hyvesberichtjes en mailtjes, erg leuk. Nog anderhalve week en ik ben back in town.